2010. december 12., vasárnap

D. Tóth Kriszta: Lola-mesék

A Lolamesék első két kötetének sikere után „Repül a, repül a… Lola!” címmel gyermeknapra megjelent a népszerű újságíró harmadik mesekönyve, benne három új történettel és egy vadonatúj rajzfilmmel. Ezzel egy időben a Lolamesék sorozatot beválasztották az elmúlt 10 év 50 legjobb gyerekkönyve közé.
A harmadik kötet meséiben D. Tóth Kriszta újra mesterien egyensúlyoz a mesevilág és a valóság határán, miközben egy négy és fél éves kislány szemén keresztül, tündéri gyerekhangon mondja el a történeteket.
„Az ember azt hinné, mesélni könnyű. Pedig dehogy! Jól mesélni pedig különösen nehéz. Egy igazán jó mese kinyitja a gyerekek számára a világot” – mondta a szerző. „A Lolamesék történetei a mindannyiunkat körülvevő világról szólnak, de nem úgy, ahogyan azt mi, felnőttek látjuk. Hanem az ő szemükön, az ő elbűvölő logikájukon keresztül”.
A „Repül a, repül a… Lola!” című kötetben mindenki és minden útra kel. Az óvodás Lola meglátogatja a nagymamáját Angliában, és közben megtudjuk, hogy vajon miért nem csapkod szárnyaival a repülő. De utaznak a szemétből gondosan kiválogatott vizespalackok is, amelyekből a mese végére piros polárpulcsi lesz. A harmadik mese pedig egy ennél is nagyobb utazásról szól. A „Hol voltam, amikor még nem voltam?” című történetben az óvodás kislány arra keresi a választ, ami minden gyereket érdekel ebben a korban: vajon honnan kerülnek elő a kisbabák?
(Both Gabi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése